Advertisements

Drömmen som sprack – men kanske kommer åter?

Det räcker med några minuter i telefon med Mats Rånlund så förstår man hur mycket treårige Delvinator (e. Adrian Chip) betydde för honom – och speciellt för sambon Anne Haglund.
– Händelsen har påverkat mig mycket. Han var en av de största löften som jag haft i träning och vi hade stora planer. Ännu värre har det varit för min sambo. Hon förlöste honom själv och var med från dag 1. Jag tror aldrig det kan komma en häst som betyder lika mycket för henne som Delvinator. Sedan blev det förstås en ny smäll när vi förlorade i tingsrätten, då vi trodde på bra chans.

Mats har mycket negativt att säga om hur Dalarnas travsällskap hanterat fallet och även hur tingsrätten ”svalde en massa lögner”. En viktig del som gjorde att man nu ändå kunde vinna i hovrätten var att bevisbördan flyttades från Mats Rånlund/Anne Haglund till Dalarnas Travsällskap.
– Det var precis enligt vad vår advokat Staffan Uvabäck förde fram efter domen i tingsrätten. Det var ju helt sjukt att vi skulle behöva bevisa något i det läget, utan det var förstås helt Rommetravets bord.

Mats tycker också att många i det här tvistemålet visat dålig kunskap om travhästens egenskaper.
– Om det är 80 eller 100 meter kvar för en häst att springa i sken spelar ingen roll. Han är där på sju sekunder och då hinner man omöjligen först diskutera om stallgrinden ska öppnar eller inte och sedan utföra det. Det borde alla förstå.

Hur kändes det att vinna i hovrätten förra veckan?
– Givetvis var det skönt, plåster på såren. Samtidigt kan inga pengar i världen ersätta de speciella känslor som man kan få för en enskild häst. Men det hade blivit väldigt svårt ekonomiskt med en negativ dom i hovrätten.

Allt är dock inte klart ännu, båda parter har möjligheten att överklaga till Högsta domstolen senast den 7 juni. Mats och Anne hoppas dock att en eventuell fortsättning i Sveriges högsta rättsliga instans ska gå på deras linje. I väntan på detta kan de faktiskt börja se lite ljust på tillvaron igen.
– För 14 dagar sedan fick vi en helbror till Delvinator. Så nu kan man i alla fall börja drömma lite, avslutar Mats, som även har segermaskinen Olle Rols i stallet.

Travronden jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of